skip to Main Content

renovlies voorstrijken

Er bestaat voorstrijk voor renovliesbehang om op de muren aan te brengen voordat je met behangen begint. Een heel veel gestelde vraag tijdens de workshop is of  renovlies voorstrijken van de muren noodzakelijk is. Het antwoord daarop leidt vaak tot discussie.

Renovlies voorstrijken voor zuigende muren

Door voorstrijk aan te brengen wordt de muur voorzien van een laag die iets in de muur trekt. Je voorkomt hiermee dat de lijm in de muur trekt. Dat is eigenlijk best raar. Je wilt graag dat het renovlies behang juist goed vast zit. In onze beleving is het juist goed dat de lijm in de muur trekt en daarmee goed vast komt te zitten aan het behang. Architecten willen in een bestek van een verzorgingstehuis (omschrijving wat de bouwer allemaal moet leveren) renovlies voortrijken expliciet opnemen. Het zorgt ervoor dat een behang makkelijker verwijderd kan worden, het zit minder vast aan de muur en is makkelijker weg te halen als er een nieuwe bewoner komt.

Renovlies voorstrijken en glasvlies niet?

Het verschilt of je 150 renovlies op papierbasis of 200 gram glasvlies plakt. Het papier moet eigenlijk eerst weken en dus moet je eigenlijk de banen in smeren en deze even laten liggen. Glasvlies kan je direkt op de muur aanbrengen. Dat is een wezenlijk verschil tussen de materialen. Weet u nog vroeger, die banen behang op tafel die je moest inlijmen? Dat was papier, maar sinds de komst van vliesbehang (papier op een basis van vlies) kan je de muur inlijmen. Bij het aanbrengen van 150 gram trekt een deel in de muur en een deel in het behang, het is dus belangrijk dat je voldoende lijm aanbrengt. Renovlies voorstrijken bij gebruik van 150 gram papier kunnen we wel aanbevelen, of je moet de banen inlijmen. Tijdens de workshop kan je zelf lijm en soorten vlies proberen, dan kan je toch het best je mening vormen.

Voldoende renovlies lijm

Wij verkopen onverdunde renovlies pastalijm in emmers van 10 kilo. Je moet de lijm dus nog verdunnen. Als je het verdunt voeg je water toe wat mooi in de muur kan trekken. Bij de aanschaf van lijm moet je in de prijsoverweging het werkelijke verbruik meerekenen. Een emmer kan goedkoper lijken, maar als  je onze renovlieslijm 10 % verdun scheelt dat dus ook 10% in kosten. Wees dus niet bang om de lijm te verdunnen. Je kan de muren inlijmen en dan het spackmes gebruiken langs het plafond. Je voorkomt zo dat je te weinig lijm gebruikt. Een veel gemaakte fout is dat men te weinig lijm gebruikt. We maken mee dat mensen 3 emmers gebruiken voor het aanbrengen van 200 m² behang. Je moet dan wel renovlies voorstrijken, er mag dan niks verloren gaan. Maar dat is gewoon niet goed.

verdunnen renovlieslijm

Workshop: renovlies voorstrijken wel of niet?

Tijdens de workshop wordt het onderwerp besproken. De conclusie is dat je altijd een test kan doen. Je kan een spons of plantenspuit gebruiken om te kijken hoe snel het water erin trekt, maar water is geen lijm. Je kan ook gewoon een beetje lijm verdunnen en een test doen op de verschillen de muren. Plak gewoon een stukje, wacht een uur of een nachtje en kijk of het vast zit.

Laten behangen

Je kan ook onze behangservice inschakelen. Wij lijmen zelf met machines, niet met een waterbak omdat je dan de lijmsamenstelling niet kan aanpassen en er snel blazen ontstaan. Wij verdunnen de lijm ook en strijken niet voor. Voorstrijk kost geld, belast het milieu en kost veel tijd. We besteden het geld liever aan glasvlies dan aan renovlies van papier, dan hebben we 100% naadloos eindresultaat en hoeven we niet voor te strijken.

Back To Top

Renovlies monster aanvragen

Bent u benieuwd naar de verschillen tussen 150 grams papier renovlies en de 200 grams glasvlies?

U bent natuurlijk van harte welkom om bij ons in Heteren de verschillen te komen zien. We willen u ook wel van beide een voorbeeld sturen.

Wanneer u materialen bij ons afneemt worden deze kosten weer verrekend.